16.5 C
București
marți, 30 mai 2023

Diferența între o companie publică și una privată sau de ce nu putem cumpăra acțiuni la LEGO sau la IKEA?

Publicat pe


Pornind de la discuțiile pe care le aveam cu un prieten care voia să cumpere acțiuni Samsung dar nu le găsea cotate pe nicio bursă americană – apropo, Samsung are un GDR (Global Depositary Receipt) pe Frankfurt și la London Stock Exchange, am extins aria companiilor necotate la IKEA sau LEGO. Adică vorbim despre unele dintre cele mai profitabile companii la nivel global, companii de care ne lovim zilnic – mai ales la propriu, când ne lovim de câte o mobilă sau călcăm pe vreo piesă de construcție.

Așadar, de ce nu putem cumpăra acțiuni la LEGO sau IKEA? Sau la oricare altă companie necotată?

Orice companie este înființată inițial ca și companie privată, adică este deținută de una sau mai multe persoane. Ulterior, ea poate merge la cota bursei, dar doar companiile pe acțiuni (nu și SRL-urile de ex). 

De ce o companie ar vrea să fie listată la bursă? Care sunt avantajele? În primul rând, o companie listată poate atrage capital suplimentar prin majorări de capital, iar acestea au cel cost 0 dintre toate sursele de finanțare (doar costuri cu brokerii) – la emiterea de obligațiuni sau pentru creditele bancare trebuie să plătească dobânzi, deseori destul de semnificative. În al doilea rând, o creștere a reputației – atât la listare, dar și ulterior, compania trebuie să îndeplinească o serie de cerințe de guvernanța corporativă și transparență.

Adică nu mai poți face ce vrei tu ca și patron, trebuie să fii atent la ce și cum cheltuiești, la ce decizii iei – alături de tine sunt acum sute sau chiar mii de alți investitori. Și, nu în ultimul rând, o publicitate și o vizibilitate sporită, numele companiei fiind prezent zilnic în mass media financiară și nu numai. Avem exemplul Tesla doar, care apare de câteva ori pe zi în feed-urile de știri și, deși multe dintre ele sunt negative, „all publicity is good publicity”.

Pe de altă parte, de ce ai vrea să îți păstrezi compania necotată? Cred că principalul motiv ține de modul centralizat de luare a deciziilor – conducerea nu trebuie să răspundă în fața niciunei Adunări Generale a Acționarilor. Alte motive pot fi dorința de a nu împărți profitul cu altcineva sau autosuficiența în dezvoltarea companiei. Se pot cumpăra acțiuni și la companiile necotate, dar tranzacțiile se fac OTC (over the counter) dar lichiditatea este deseori redusă iar riscul este destul de mare datorită lipsei de transparență.

Până când vom putea cumpăra acțiuni IKEA sau LEGO, trebuie să reținem că marile averi s-au făcut prin creșterea acțiunilor companiilor cotate la bursă. Sunt și voi rămâne întotdeauna adeptul companiilor cotate și al investițiilor bursiere. Iar acum mă duc să termin de construit castelul Hogwarts.



Sursa: zonait.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri