21.1 C
București
joi, 21 septembrie 2023

Huawei Kirin 9000S amenință poziția Qualcomm: Pierderi de miliarde în 2024

Publicat pe


În ciuda sancțiunilor impuse de SUA, Huawei a rămas neclintită și a reușit să ocolească aceste limitări comerciale cu ajutorul Kirin 9000S, primul său chipset personalizat, prezent în noul Mate 60 Pro 5G. Acesta nu este cel mai performant chipset de pe piață, dar semnalează intenția clară a Huawei de a nu mai depinde de Qualcomm în viitor. Potrivit unui analist, această decizie ar putea costa Qualcomm miliarde de dolari.

Huawei a cumpărat între 40-42 de milioane de chipseturi de la Qualcomm în 2023. Cu adoptarea completă a chipseturilor Kirin în 2024, Qualcomm ar putea livra cu 50-60 de milioane de unități mai puțin anul viitor, ceea ce ar putea însemna o scădere semnificativă a veniturilor pentru tot anul 2024. Dacă presupunem că fiecare dintre aceste livrări este un Snapdragon 8 Gen 3, cu un cost de $180 per unitate, Qualcomm ar putea pierde până la 10,8 miliarde de dolari anul viitor.

Pentru a contracara aceste scăderi de vânzări, se așteaptă ca Qualcomm să înceapă un război al prețurilor încă din T4 2023 pentru a-și menține cota de piață în regiune. Cu toate acestea, aceasta ar putea veni în detrimentul profiturilor sale anuale. O altă amenințare pentru Qualcomm este chipsetul Exynos 2400 al Samsung, care va fi disponibil pe piață odată cu lansarea seriei Galaxy S24.

Dacă aceste provocări nu erau suficiente, se pare că Apple intenționează să introducă propriul său modem 5G în 2025, ceea ce ar putea însemna o scădere a vânzărilor de chipseturi pentru Qualcomm. În orice caz, Qualcomm va trebui să ia decizii importante în următoarele luni pentru a evita pierderi continue în viitorul apropiat.

[SURSA]Sursa: geeki.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri