0.2 C
București
luni, 30 ianuarie 2023

OPPO AIR GLASS ESTE UN EXPERIMENT AR CU O SINGURA IDEE MARE

Publicat pe


„Ochelarii cu aspect normal” sunt sfântul Graal al realității augmentate. Companii tehnologice majore precum Google și Intel s-au alăturat startup-urilor precum North și giganților rețelelor sociale precum Snap în încercarea de a proiecta ceva ce oamenii să poată purta peste ochi fără a se simți ca un ciudat total și, mai important, fără a-i face pe cei din jur să se simtă inconfortabil. Nimeni nu a spart acest cod după aproape un deceniu de efort concertat – dar producătorul chinez de telefoane Oppo se distrează măcar cu această provocare.

La începutul acestui an, Oppo a lansat Air Glass, un afișaj heads-up bazat pe ochelari pentru smartphone-urile companiei. Oppo nu are de gând să lanseze Air Glass în afara Chinei și vinde doar în „cantități limitate” acolo, unde Oppo intenționează deja să-l înlocuiască cu o versiune de nouă generație. Este destul de scump la 4.999 de yuani (aproximativ 745 USD) și, la fel ca aproape toate dispozitivele AR orientate spre consumator, este încă mai mult un demo decât un produs.

Dar, în timp ce multe experimente AR se concentrează pe împingerea capacității tehnice pure, Air Glass acceptă niște limite clare de hardware pentru a juca cu un factor de formă interesant. După ce am primit un set de ochelari și un telefon compatibil de încercat, am găsit o idee de design atât de evidentă încât sunt surprins că nu am văzut-o mai des, executată cu o asperitate care arată cât de multă muncă mai rămâne.

Ghidul de undă al lui Oppo proiectează orice culoare LED doriți, atâta timp cât este verde. Fotografie de Adi Robertson

AR este un spectru, iar Air Glass se încadrează mult pe partea „mașină simplă de notificare” a acestuia, nu în hologramele realiste pe care le veți găsi în produse precum Microsoft HoloLens. Dispozitivul este un singur obiectiv echipat cu un proiector Micro LED monocrom și un ghid de undă care își proiectează lumina, plus o tijă de plastic cu un difuzor mic și un trackpad care acceptă glisări, atingeri și apăsări.

Dar, în loc să fie încorporat permanent într-o pereche de ochelari, Air Glass oferă un design din două piese. Sistemul descris mai sus are un divot magnetic de mică adâncime care seamănă lejer cu un port Apple MagSafe la jumătatea distanței de-a lungul tulpinii. Pentru a-l folosi, puneți o pereche de rame de ochelari din metal, proiectate la comandă, care au un nob magnetic asortat pe tâmplă. Ramele sunt ochelari obișnuiți, dar se potrivesc cu sistemul de lentile pe partea dreaptă și aveți un afișaj monocular AR similar cu Google Glass. Când ați terminat de folosit componenta AR, utilizați acel divot magnetic pentru a o fixa pe o carcasă de încărcare curbată care arată un pic ca un corn de pantof, care la rândul său se încarcă prin USB-C.

Când împerechezi Air Glass prin Bluetooth cu un telefon Oppo (din nou, doar pentru China), vei primi un afișaj verde heads-up care acoperă o bucată mică, dar semnificativă a vederii tale – pentru mine, cam de dimensiunea palmei mele s-a ținut la un picior de ochiul meu drept. Suprapunerea virtuală arată ca ceva ce ar folosi un asasin cyborg în viitorul distopic din 1995, dar în mare parte într-un mod bun: este cu contrast ridicat, vizibil în mod rezonabil în orice, în afară de lumina strălucitoare a soarelui și evită să te simți ca un ecran de telefon spălat așa cum unele ecrane AR full-color fac. Am ținut afișajul ceasului aprins în mod continuu timp de aproape trei ore fără a rămâne fără baterie, iar carcasa de încărcare ar trebui să țină o încărcare mai aproape de 10 ore, deși nu am reușit niciodată să mă încarc complet și apoi să o epuizez dintr-o singură mișcare.

Îmi place teoria din spatele designului Oppo, deoarece este o tactică puternică pentru a oferi o mulțime de opțiuni de stil, atenuând totodată factorul peren de înfiorare AR. În urmă cu nouă ani, Google Glass a pus o cameră costisitoare și un sistem de proiecție în fața ochilor purtătorului în orice moment, ceva care se simțea ciudat în cel mai bun caz și în cel mai rău caz prezumțios de invaziv – vă amintiți acele baruri fără sticlă din San Francisco? Punerea lor a făcut nu doar o persoană care deținea un dispozitiv electronic, ci și un purtător de Google Glass, pentru a folosi versiunea mai politicoasă a termenului. Companii precum North au construit ochelari mai subtili de atunci, dar încă se bazează pe ideea de a avea electronice pe față cu normă întreagă.

O notă metalică de pe rame menține obiectivul în poziție.

Air Glass, prin contrast, este mai mult ca un căști pentru ochi. Nuburile magnetice low-tech se amestecă direct în rame și par că ar putea fi adăugate cu ușurință la o varietate de stiluri. Prinderea magnetică între aparatul lentilei de 30 de grame și cadru este destul de solidă, dar este trivial de ușor să scoți porțiunea AR și să o lipiți în carcasă, chiar dacă purtați ochelari de prescripție cu normă întreagă, clarificând că nu aveți un ecran secret lipit de fața ta. Este o soluție care ia în serios preocupările oamenilor cu privire la confidențialitate și distragere a atenției, mai degrabă decât să încerce pur și simplu să ascundă lucrul de care sunt îngrijorați într-un pachet mai mic. De asemenea, ajută faptul că această generație de Air Glass nu are o cameră, deși Oppo spune că nu exclude opțiunea pentru versiunile viitoare.

Interfața AR a lui Oppo se concentrează pe aplicații simple asemănătoare widgeturilor sub formă de „carduri”, pe care le gestionați din aplicația pentru smartphone-ul însoțitor. „Deschiderea” unui card îl lansează în ochelari și puteți glisa între carduri cu trackpad-ul lateral sau puteți porni și opri afișajul ochelarilor atingându-l. De asemenea, puteți apăsa lung pe ochelari pentru comenzi vocale sau puteți folosi gesturi cu un ceas inteligent Oppo, pe care nu îl aveam.

În cele mai elementare, cardurile afișează informații precum ora sau vremea. Cardurile mai complexe deschid direcții de mers pas cu pas folosind Hărți Baidu, afișează traducerea în limba aproape în timp real sau încarcă fișiere text pentru a crea un teleprompter AR. Deoarece teleprompterul afișează în mod eficient orice text doriți, îl puteți folosi și mai creativ – am gătit cina într-o seară scriind rețeta într-un document Word și folosind ochelarii ca ecran hands-free.

Este un set bun de funcții executate intuitiv la un nivel înalt, dar experiența medie este încă foarte dură – și pentru oricine nu vorbește chineza, este doar pe jumătate utilizabilă. Instrumentele de navigare pas cu pas și comenzile vocale nu au fost implementate în engleză, așa că le-am încurcat cu ajutorul Google Translate și a studiilor mele lingvistice semi-uitate. (În limitele capacităților mele foarte limitate, ambele păreau funcționale, dar neplăcute.)

Traducerea automată este limitată la engleză și chineză și nu este la fel de simplă precum, să zicem, acei ochelari vaporware pe care Google ne-a cerut să ne imaginăm în mai. Puteți apăsa un buton pentru ca o persoană să vorbească în telefonul asociat cu o singură limbă și să o vedeți tradusă în textul celei de-a doua limbi de pe ochelari, apoi să îl faceți pe purtător de ochelari să vorbească și să obțineți rezultatele traduse în mod similar în text de pe telefon. Există și o opțiune pentru două seturi de ochelari, dar nu am putut să o încerc.

Folosind sistemul de traducere vorbind singur în ambele limbi, partea telefonului avea tendința de a expira sau de a nu recunoaște că am vorbit după apăsarea butonului. A durat câteva secunde pentru a transcrie și apoi a traduce chiar și mesaje scurte din engleza mea nativă sau din mandarinul meu foarte ruginit – care nu este o problemă unică pentru Oppo, dar este un memento că traducerea în timp real are încă limite în lumea reală.

De asemenea, faptul că ramele Oppo non-AR sunt destul de normale (deși fără sticlă pentru mine, ceea ce m-a făcut să arăt ca un hipster insuportabil care le poartă în public) nu face ca pachetul total să arate mai puțin ridicol. Designul lentilei peste lentilă al ochelarilor arată unic prostesc, mai ales că cadrul și ghidul de undă au forme complet diferite, în ciuda faptului că Oppo le-a proiectat să funcționeze împreună. Din anumite unghiuri, ochelarii vor afișa clar și luminos tot ce este pe ecranul tău către lumea exterioară, sporind atmosfera lor retro-sci-fi. Designul este abia mai greu decât purtarea unei perechi de ochelari de soare mari, dar se înclină într-o parte – nu suficient pentru a mă deranja ca purtător, dar suficient pentru a fi vizibil din exterior. Este intuitiv să ne imaginăm că designerii de ochelari construiesc niște magnetice compatibile pe diferite stiluri de rame, dar nu este clar dacă lentila ar funcționa la fel de bine pe diferite forme și dimensiuni.

Și mai rău decât toate acestea, am avut probleme persistente, chiar dacă minore, de confort cu optica. În primele ore cu ochelarii, mi s-a făcut ușor rău de mișcare și mi s-a făcut o durere de cap în câteva minute de la punerea lor. Disconfortul părea să se îmbunătățească în timp, dar ochii mei încă se simt încordați după ce le-am purtat.

Oppo pare să-și imagineze Air Glass ca fiind unul dintr-o gamă posibilă de dispozitive purtate pe cap pe care oamenii le-ar putea cumpăra. Nu reproduce toate caracteristicile a ceva precum ochelarii inteligenți pentru consumatori de la Nreal, care vă permit să vizionați videoclipuri în flux și chiar să jucați jocuri Steam. Versiunile viitoare ar trebui să primească suport pentru mai multe culori, dar obiectivul nu este un pachet de calcul all-in-one. Seamănă mai mult cu echivalentul ochelarilor unui smartwatch.

Dar chiar și cu toate aceste avertismente, inclusiv faptul că aproape sigur nu voi vedea niciodată unul de vânzare în America, utilizarea Air Glass este o experiență ciudat de cool. Este un factor de formă pe care jucătorii de profil mai înalt precum Apple și Meta nu par să-l exploreze în mod serios, abordând unele dintre cele mai mari preocupări ale mele cu AR ca platformă. Și în timp ce întregul domeniu al ochelarilor de larg consum este un experiment mare, există destul loc pentru a deveni ciudat.Sursa: newit.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri