20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Cât a ajuns să coste gramul de aur acum, în 2024. Prețurile au explodat!

Publicat pe



Perceput întotdeauna drept un metal prețios și valoros, păstrându-și acest statut până în zilele noastre, prețul unui gram de aur s-a schimbat.

Aurul continuă să prezinte interes pentru investitorii români, însă sursa aleasă pentru achiziționare este foarte importantă. Există și foarte multe înșelăciuni și este bine să cumperi de la magazinele mari. În țara noastră, câteva bănci pun la dispoziție posibilitatea de a cumpăra aur, sub formă de lingouri bătute sau turnate și monede de diverse mărimi și gramaje, fiind vorba despre o sursă sigură. La data de 19 februarie 2024, prețul unui gram de aur a atins valoarea de 299,7327 de lei, în creștere față de 299,2265 de lei, pe 16 februarie, conform raportului oferit de Banca Națională a României.

Finanțele au organizat luni o licitație de titluri de stat cu scadența mai 2027. Valoarea programată a emisiunii a fost de 500 milioane lei, însă oferta băncilor sau clienților acestora a scăzut simțitor așa că Trezoreria s-a împrumutat cu 443,2 milioane lei la o dobândă anuală de 6,22%. Prețul futures al aurului a scăzut sub 2.000 de dolari uncia săptămâna aceasta, pe piețele externe, consemnând cel mai redus nivel din ultimele două luni, ca urmare a creșterii dolarului american. Aprecierea monedei americane a urmat publicării, marți, a datelor privind dinamica inflației din SUA. Conform Departamentului Muncii, prețurile de consum din SUA au înregistrat o creștere peste așteptări în ianuarie, pe fondul majorării costurilor cu chiriile și serviciile medicale.

Ce s-a întâmplat cu cotația aurului

Cotația aurului s-a menținut peste pragul de 2.000 de dolari uncia de la jumătatea lunii decembrie, susținută de cererea pentru plasamente „refugiu”, alimentată de tensiunile geopolitice și de așteptările legate de faptul că Fed va începe să relaxeze politica monetară în acest an, potrivit think.ing.com. Analiștii ING consideră că perspectivele pentru cotația aurului vor depinde în mare măsură de politica Fed și, dacă ritmul relaxării va fi redus în acest an, va pune în pericol prognoza lansată de banca olandeză pentru sfârșitul lui 2024, de 2.150 dolari uncia.

Potrivit Consiliul Mondial al Aurului, cererea mondială de aur a atins un nivel record în 2023 și ar urma să crească în continuare anul acesta, în condițiile în care Fed este așteptată să reducă dobânzile. Cifrele publicate de Consiliul Mondial al Aurului la finele lunii ianuarie arată că, în 2023, consumul global de aur a urcat cu aproximativ 3%, la 4.899 de tone, în baza cererii solide din afara piețelor reglementate, precum și a achizițiilor masive ale băncilor centrale. Achizițiile anuale nete ale băncilor centrale au ajuns la 1.037 tone anul trecut, cu doar 45 de tone sub nivelul record înregistrat în 2022, scrie bursa.ro

Citește și: A fost lansată o nouă ediție Tezaur: Dobânzi atractive de până la 7% cu scadențe de până la 3 ani





Sursa: www.bugetul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri