22.1 C
București
duminică, 5 mai 2024

Transportul aerian: avantaje și caracteristici

Publicat pe

În unele cazuri, schemele logistice sunt atât de complexe încât este imposibil să se realizeze fără utilizarea transportului aerian. Astăzi, transportul aerian de mărfuri reprezintă doar 3% din traficul mondial de mărfuri. Cu toate acestea, transportul aerian este capabili să rezolve probleme care depășesc capacitățile transportului rutier, feroviar și maritim.

Posibilitatea de a ajunge oriunde în lume

Practic nu există obstacole pentru avioane: nu au nevoie de drumuri, nu se tem de mări și munți, jungle dese sau deșerturi. Acest lucru permite livrarea mărfurilor în cele mai inaccesibile locuri – de exemplu, la stațiile de cercetare de la Polul Sud, la sate izolate din munții Peru sau Bolivia, pe insule.

Record de viteză

Atunci când vine vorba despre transportul mărfurilor pe distanțe lungi, avionul este cea mai rapidă metodă de livrare. De exemplu, pentru a transporta mărfuri din București, capitala României, la Madrid, Spania, cu mașina, este nevoie de aproximativ o zi și jumătate (distanța dintre orașe este de peste 3.300 de kilometri). „Călătoria” cu trenul va dura aproape două zile. Iar avionul parcurge 3.300 km în doar 4 ore. Acesta este principalul motiv pentru care transportul aerian este optim dacă trebuie să livrați transporturi urgente sau mărfuri perisabile.

Siguranță

Navele aeriene sunt recunoscute ca fiind cel mai sigur mod de transport. Da, există șansa de a intra într-o pungă de aer din cer. Dar acest lucru nu are niciun efect asupra încărcăturii transportate, dacă aceasta este poziționată corespunzător și bine fixată. Pentru asigurarea mărfurilor transportate se folosesc cabluri, frânghii și curele speciale de prindere. Covorașele antiderapante împiedică mișcarea spontană a încărcăturilor prevenind ciocnirea acestora.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că companiile de transport și logistică care organizează livrarea aeriană asigură mărfurile împotriva tuturor riscurilor. Aceasta înseamnă că în cazul deteriorării mărfii, expeditorul va primi despăgubiri.

Capacitatea de încărcare

Capacitatea de încărcare a unei aeronave, care aparține categoriei de super-greutate, ajunge la 120 de tone. Prin urmare, avioanele sunt adesea alese pentru transportul mărfurilor agabaritice – echipamente speciale, elemente ale structurilor clădirii, echipamente industriale etc. De asemenea, această metodă este utilizată pentru a transporta produse alimentare și chiar încărcături vii, cum ar fi păsări sau animale.

Există însă o listă întreagă de mărfuri al căror transport aerian este interzis. Această listă, de exemplu, include substanțe chimice, materiale biologice, otrăvuri și bunuri fragile.

Vă rugăm să rețineți că transportul aerian de mărfuri este considerat cel mai scump: tarifele sunt semnificativ mai mari decât în cazul transportului rutier, feroviar sau maritim. Pentru a minimiza costurile, este important să alegeți un partener de încredere – o companie responsabilă de transport și logistică care ține la reputația sa de afaceri.

Mai multe stiri

Ultimele Stiri